Ο Σύλλογος
Το κανάλι YouTube
του ΣυλλόγουΦιλικοί Σύνδεσμοι

Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Ανατολικής Μακεδονίας

www.kepaam.gr

Οι Δρόμοι του Κουδουνιού
www.bellroads.gr

Η Ιστοσελίδα
του Ξηροποτάμου

www.xiropotamos.gr

Ο καιρός

ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκείνα τα χρόνια εκτός από τις διάφορες άλλες Χριστιανικές γιορτές, οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου καθιέρωσαν κι άλλες, τις οποίες γιόρταζαν με διάφορες πίτες κι ήταν γιορτές που γιορτάζονταν είτε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, είτε μετά από κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο γεγονός. Στις γιορτές αυτές τιμούσαν κι έδιναν ευχές είτε για το αντρόγυνο, είτε για τα παιδιά, είτε για τα ζώα.

1. Σουσάμουα πίτα - Σουσαμόπιτα

Ήταν η πίτα που γινόταν την επόμενη μέρα του γάμου για τα αντίχαρα, όπως λεγόταν και γίνεται μέχρι και σήμερα. Είναι πίτα των ευχών, γλυκιά με διάφορους σπόρους για να είναι η ζωή του ζευγαριού γλυκιά και το ζευγάρι καρποφόρο.

2. Πριάσνα πίτα - Φρέσκια πίτα - Πίτα για τα γεννητούρια

Γινόταν και γίνεται την ημέρα που γεννιέται το παιδί. Καλούν όλες τις γυναίκες του χωριού στο σπίτι. Η μεγαλύτερη και γηραιότερη γυναίκα του σπιτιού παίρνει την πίτα, αφού συγκεντρωθούν όλες, την βάζει πάνω απ' το κεφάλι της και χοροπηδώντας γύρω απ' το τραπέζι δίνει τις πρώτες ευχές ( να είναι γερό και γλυκό σαν το μέλι ). Στην συνέχεια την κόβει και την μοιράζει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι την παίρνουν και την τρώνε βουτώντας την σε μέλι. Τα άτομα που πήγαιναν στην πίτα, είχαν και την ηθική υποχρέωση να πάνε κι ένα δώρο στο παιδί.

3. Σκρόπιτα ή Ντιάτιστα πίτα - Πίτα για τα παιδιά

Στα χρόνια της κατοχής πολλά παιδιά πέθαιναν από ασιτία λόγω φτώχειας. Έτσι οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου καθιέρωσαν την ημέρα του Αγίου Χαράλαμπου γιορτή αφιερωμένη σ' όλα τα παιδιά του κόσμου που πεθαίνουν από ασιτία. Κάνουν μία ειδική πίτα που μπορεί να έχει γέμιση από διάφορα υλικά ή σκέτη, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε οικογένειας, και την μοιράζουν από σπίτι σε σπίτι σ' όλο το χωριό. Με αυτό τον τρόπο τιμούν τα παιδιά αυτά.

4. Όλεστα πίτα

Ήταν πίτα αφιερωμένη στο ζευγάρι των βοδιών που χρησιμοποιούσαν για το όργωμα των χωραφιών. Εκείνη την εποχή ο κύριος οικονομικός μοχλός της κάθε οικογένειας ήταν τα ζώα αυτά. Η απώλεια ενός ζώου ήταν μεγάλη οικονομική καταστροφή για την οικογένεια. Έτσι καθιέρωσαν μια γιορτή πριν την σπορά για την υγεία αυτών των ζώων. Η υγεία των ζώων αυτών ήταν πολύ σημαντική, γι αυτό η πίτα που έκαναν ψηνόταν πάνω σε καθαρή πέτρα, από αγνά και προσεγμένα υλικά και για να μην την πιάσουν με βρώμικα χέρια, την άλειφαν χρησιμοποιώντας βασιλικό με νερό και ζάχαρη αν και ήταν δυσεύρετη την εποχή εκείνη η ζάχαρη.

5. Ξινόγαλο ή Μπαρκανίτσα

Ο αρχηγός κάθε οικογένειας ήταν κι ο γηραιότερος, ο παππούς ή προπάππους, ο οποίος ρύθμιζε τον τρόπο με τον οποίο θα επιβιώσει οικονομικά η οικογένεια όλη την χρονιά κι αυτός ήταν που έκανε και την Μπαρκανίτσα. Το Ξινόγαλο ή Μπαρκανίτσα, θέλει ειδικό τρόπο και γνώσεις να γίνει και να βγάλει το βούτυρο. Το σκεύος στο οποίο γίνεται το Ξινόγαλο το λέμε Νταρβάνα στο οποίο νταρβανίζουμε το γιαούρτι με το νερό για να βγει το βούτυρο και το ξινόγαλο.

6. Τσίουλα

Υλικά:
1 αγγούρι, 1 κεφάλι σκόρδο, ξύδι, λίγο αλάτι.
Εκτέλεση:
Βάζεις ένα ποτήρι νερό σε ένα μπολάκι. Βάζεις μέσα το σκόρδο ψιλοκομμένο, μετά βάζεις και το αγγούρι ψιλοκομμένο και μετά προσθέτεις το αλάτι. Ανακατεύεις καλά και είναι έτοιμη η τσίουλα.

7. Μαμαλιούγκα

Υλικά:
Νερό, καλαμποκίσιο αλεύρι, ζάχαρη, λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε νερό να βράζει. Όταν βράσει ρίχνουμε λίγο αλάτι, μετά ρίχνουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει πηχτό. Ύστερα αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, ρίχνουμε μέσα το χυλό, το ισιώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Δεν υπάρχει περιορισμός στη δόση.

8. Κατσαμάκι

Υλικά:
1 κιλό νερό, 1 ½ κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο, σησαμόλαδο, λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
βράζοντας το νερό, ρίχνουμε το αλεύρι, το τρυπάμε 4-5 φορές με τον πλάστη. Μετά το αφήνουμε να βράζει μέχρι να πηχτώσει λίγο το νερό. Μετά το βγάζουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε ώσπου να ζυμωθεί πολύ καλά. Ανακατεύοντας ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού σησαμόλαδο και το κατσαμάκι είναι έτοιμο.

9. Μπομπότα

Υλίκα:
Καλαμποκίσιο αλεύρι, νερό, μπυρομαγιά
Εκτέλεση:
Βάζουμε νερό να βράζει. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι. Ύστερα ρίχνουμε το βρασμένο νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Μετά ρίχνουμε λίγη μπυρομαγιά και το ζυμώνουμε. Το πλάθουμε και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μισή ώρα να ψηθεί.

Με μια πρώτη ματιά στις συνταγές αυτές εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν υλικά τα οποία παρήγαγε η περιοχή τους. Ακόμα θα χαρακτηρίζαμε τις συνταγές φτωχικές, πράγμα που δείχνει και την οικονομική κατάσταση της περιοχής.
 
Είσοδος ΜελώνΕπισκέπτες
Έχουμε 38 επισκέπτες συνδεδεμένους
Russian Federation flag 38.4%Russian Federation (40354)
Unknown flag 26.0%Unknown (27274)
Greece flag 10.4%Greece (10925)
Ukraine flag 8.5%Ukraine (8962)
United Kingdom flag 2.7%United Kingdom (2847)
Τηλ. 25210-92631,  Κιν. 6946282094, E-mail: xiropotamos.mes@gmail.com