Ο Σύλλογος
Το κανάλι YouTube
του ΣυλλόγουΦιλικοί Σύνδεσμοι

Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Ανατολικής Μακεδονίας

www.kepaam.gr

Οι Δρόμοι του Κουδουνιού
www.bellroads.gr

Η Ιστοσελίδα
του Ξηροποτάμου

www.xiropotamos.gr

Ο καιρός

Ήθη - 'Εθιμα

Έθιμα γιορτών (Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς - Θεοφανείων)

Τα έθιμα του χωριού μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων δε διαφέρουν από τα χωριά του νομού μας.Την παραμονή των Χριστουγέννων το φαγητό είναι νηστίσιμο, κυρίως φασολάδα και λαχανοντολμάδες. Όλη η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το στρωμένο τραπέζι, όπου ο μεγαλύτερος, ο παππούς ή ο μπαμπάς, άναβε το θυμιατό και θυμιάτιζε τα φαγητά, όλη την οικογένεια, όλο το σπίτι, ακόμα και το στάβλο με τα ζώα. Έπειτα τρώγανε όλοι μαζί και πηγαίνανε νωρίς για ύπνο, για να σηκωθούν όλοι πολύ νωρίς για να πάνε στην εκκλησία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων το φαγητό περιλάμβανε κυρίως χοιρινό και πάλι όλοι έτρωγαν μαζί.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το φαγητό ήταν κυρίως κόκορας γεμιστός ή με κρεμμύδια. Από τον κόκορα κρατούσαν το ένα μπούτι για να το κεράσουν στον πρώτο άνθρωπο που θα έρθει στο σπίτι τους την Πρωτοχρονιά. Επίσης έβλεπαν τη ραχοκοκαλιά του κόκορα, αν ήταν ίσια η χρονιά τους θα πήγαινε καλά, αν όμως αυτή ήταν στραβή τότε και η καινούρια χρονιά δεν θα ήταν καλή.

Φτιάχνανε επίσης και σουσαμόπιτα που είχε στη μέση έναν κύκλο, που συμβόλιζε τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Χριστός, και γύρω από αυτόν μπαλάκια από ζυμάρι τόσα όσα ήταν και τα μέλη της οικογένειας. Το ένα είχε μέσα το φλουρί και όποιος το κέρδιζε θα ήταν και ο τυχερός της χρονιάς. Το μεσαίο κομμάτι του κύκλου το βάζανε στο εικονοστάσιο. Θυμιατίζανε επίσης όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων και μετά τρώγανε. Πριν κοιμηθούνε έριχναν όλοι από ένα φύλλο ελιάς (σούρβα) μέσα στο αναμμένο τζάκι και αναλόγως πως θα καιγόταν το φύλλο θα πήγαινε έτσι και η χρονιά αυτού που το έριχνε (ζωηρή ή ήσυχη).

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κυρίως πήγαιναν με ένα κλαδί ελιάς στους συγγενείς τους για Χρόνια Πολλά και τους χτυπούσαν με το κλαδί στη πλάτη για να τους ευχηθούν και να πάρουν το δώρο τους (καρύδια, σύκα, φρούτα, κ.α.)

Την παραμονή των Θεοφανείων (ημέρα κρυφού αγιασμού) το πρωί, πριν την εκκλησία, η γιαγιά έβγαινε στην αυλή του σπιτιού και έριχνε στάχτη για να διώξει τα καλικαντζαράκια. Μετά την εκκλησία έφτιαχνε το Χριστόψωμο και την κομπόστα. Το βράδυ, αφού θυμιατίζανε πάλι και τρώγανε, αφήνανε το τραπέζι στρωμένο όλη νύχτα και σε ένα πιάτο με κομπόστα (χουσάφ), κάνανε με τρία κουτάλια το σχήμα του σταυρού πάνω του για να έρθει ο Χριστός να φάει στο σπίτι μας, όπως έλεγε η παράδοση. 
Είσοδος ΜελώνΕπισκέπτες
Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
Russian Federation flag 38.4%Russian Federation (40355)
Unknown flag 26.0%Unknown (27317)
Greece flag 10.4%Greece (10937)
Ukraine flag 8.5%Ukraine (8963)
United Kingdom flag 2.7%United Kingdom (2847)
Τηλ. 25210-92631,  Κιν. 6946282094, E-mail: xiropotamos.mes@gmail.com